Pages

Snickerdoodles, ciasteczka cynamonowe

Banalnie proste, aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Jak dla mnie idealne.
Nie są zbyt chrupkie, ale też nie za miękkie.
Świetnie komponują się podane wraz z herbatą. Jedyna moja ingerencja w Przepis polegała na zmniejszeniu ilości cukru. Gorąco polecam!

Składniki na około 30 sztuk:
  • 1, 04 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 0,4 szklanki drobnego cukru do wypieków  
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do obtoczenia:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
W osobnej misce wymieszaj mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól. Do drugiej wrzuć masło i cukier i miksuj, aż do uzyskania puszystości i białości, następnie wbij jajko, dodaj ekstraktu i dalej ubijaj.
Do ubitej masy wsypuj po trochu suche składniki i dobrze je połącz.  
Ważne jest by nasza masa się nie kleiła, jeżeli tak się dzieje należy podsypać mąką.

Do niewielkiej miseczki, wsypać cukier i cynamon a następnie wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę (proponuje blachę wyłożyć papierem do pieczenia łatwiej ciasteczka zdjąć) i delikatnie spłaszczyć.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru.

Smacznego :)

Uwagi:
  1. Ciastka można przechowywać w puszce do 7 dni, aczkolwiek najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu

5 komentarzy:

  1. małe cynamonowe pyszności, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze są po wyciągnięcu z piekarnika :D Lekko wystudzone, ciepłe w srodku :D

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie :) może w końcu skusze się na pieczone(a nie kupione ) ciasteczka dzięki Twoim przepisom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Kasiu koniecznie, są naprawdę warte tych bagatela 15 minut przygotowania :D

      Usuń
  3. Są świetne, chwila roboty, a efekt naprawdę wspaniały! Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!