Od kilku dni wstaję skoro świt i
zupełnie nie wiem, co mam ze sobą zrobić.
Domownicy pogrążeni są jeszcze we śnie i
tylko Pan Kot spogląda na mnie, leniwie przeciągając się na pościeli.- dzień dobry – wyszeptałam mu na powitanie i powędrowałam do pokoju synów.
Do głowy przychodzi mi myśl, że czasami jest miło, kiedy dom ogarnia cisza, cisza, której po ciężkim dniu z rozkrzyczaną dwójką bardzo pragnę.
Przykrywam kołderką młodsze dziecko i reaguję na zaczepki Pana Kota
- co tam mały, jesteś głodny? – pytam, na co zwierzak głośno miauczy.
Skierowałam się do kuchni w towarzystwie futrzastego.
Po nakarmieniu Pana Kota, stwierdziłam, że nim reszta rodziny wstanie, ja upiekę nam na śniadanie muffinki czekoladowe z rabarbarem.
Śmiało mogę powiedzieć, że są idealne, czy to do porannej kawy, czy też jako szybkie i słodkie śniadanko albo chwilowy przerywnik w codziennej gonitwie za marzeniami.
W dzisiejszej odsłonie rabarbar
połączony z czekoladą - gorąco polecam!
Składniki
na ok. 15 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego naturalnego kakao
- 0,8 szklanki cukru (szklanka 250ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ok 50 g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
- 2 jajka
- 0,8 szklanki mleka
- 0,4 szklanki oleju
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 – 4 laski średniej grubości rabarbaru
Rabarbar dokładnie umyć i
pokroić w dość grube plasterki (ok 1,5 cm), po czym nagrzać piekarnik do 180
stopni.
Przygotowujemy dwie miski w jednej łączymy wszystkie suche składniki w drugiej
Przygotowujemy dwie miski w jednej łączymy wszystkie suche składniki w drugiej
wszystkie składniki mokre. Następnie do miski ze składnikami suchymi
przelewamy
tą z mokrymi, mieszamy, ale tak by ciasto było dość grudkowate,
wrzucamy rabarbar i ponownie mieszamy.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wierzch babeczek posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżki cukru)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25- 30 minut.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale i kuszą na całego! Pycha!
OdpowiedzUsuńZ połączenia smaków kwaśniego rabarbaru i słodkiej czekolady wychodzi naprawdę ciekawy smakołyk - polecam!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie...
OdpowiedzUsuń