UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Szwedzkie ciasto waniliowe

Przepis zauważyłam na blogu Dorotus i w zasadzie od razu się nim zachwyciłam.
Być może to te piękne zdjęcia? A może, dlatego, że bardzo lubię proste i smaczne rozwiązania!
Ciasto biszkoptowe, połączone z sosem waniliowym? Brzmi ciekawie a smakuje jeszcze lepiej!
Po reakcji dzieciaków wiem już, że będzie ono częstym słodkim dodatkiem na naszym rodzinnym stole.
Podobnie, jak Dorotuś polecam podać je z owocami, bitą śmietaną, lodami albo zupełnie „gołe” tak zwyczajnie, jako dodatek przy miłej rozmowie i pysznej kawie.
Przepis cytuję za autorką:


Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wrzącej wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać wrzącą wodę,wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, wystudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.

Sos waniliowy:
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • 100 ml mleka
Wszystkie składniki na sos zagotować w garnuszku. Gotować około 10 minut (lub minimalnie dłużej) do lekkiego zgęstnienia sosu. Sos lekko ochłodzić, by zgęstniał bardziej.
Dolną część ciasta położyć na paterze, wylać na nią sos. Przykryć drugą częścią. 

Oprószyć pudrem.
Ciasto można podawać z bitą śmietaną, owocami lub lodami. 

  
* w oryginale ciasto poleca się kroić jeszcze ciepłe i przekładać ciepłym sosem
Smacznego :-).
 

  
Uwagi:
  1. Moje ciasto wyszło niższe, ponieważ nie miałam małej tortownicy i piekłam na blaszce kwadratowej o wymiarach 25 x25 cm
  2. Trzeba pamiętać, że używajac większej blaszki automatycznie zmienia się czas pieczenia!
  3. Następnym razem, pozwolę sobie dodać mniej cukru, ciasto jest bardzo słodkie :)

20 komentarzy:

  1. biszkopt i sos waniliowy...mmm pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie własnie jest to ciacho :) PYCHA!

      Usuń
  2. Lubię wanilię, zapisuję sobie przepis. Ciekawy jest ten dodatek wrzącej wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że przepis wart jest wypróbowania :)

      Usuń
  3. Cukier z wanilią - to cukier waniliowy czy zwykły cukier z laską wanilii wymieszany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier z wanilią to cukier z dodatkiem wanilii.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jest naprwdę bardzo ciekawy i smaczny. Biszkopt jest delikatny a sos waniliowy nadaje mu wyraznego smaku, jak napisałam zdecydowanie polecam!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. :) ma pięknego bloga i świetne przepisy - pozdrawiam! P.S Zakupiłam Cejrowskiego z ciekawości po twojej małej recenzji :)

      Usuń
  6. Bardzo mi się podoba twój blog - ciekawie piszesz i go okraszasz pieknymi zdjęciami. Wytrwałości życzę Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, jakie cudne dziecko!!! :) Ach ten mój dziki instynkt macierzyński!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję też uważam, że jest cudowny :D:D

      Usuń
  8. Pysznie się prezentuje i zapewne pysznie smakuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i serdecznie to ciasto polecam

      Usuń
  9. Dopisany do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A mnie jakoś wanilia nie podnieca. Ja poproszę bardzo ładnie (oczy jak kot ze Shreka), o coś z kuchni śląskiej. Coś takiego Twojego popisowego. Kluski ze zrazami albo cóś. Uwielbiam Waszą regionalną kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jessssuu Klepsydra nie mogłaś wymyślić lepiej! Widzisz ja kuchnie śląską uwielbiam i kocham ale cholerka nie za czesto gotuję jej specjały. Obiecuję poprawę, coś koniecznie w najbliższym czasie zamieszczę!

      Usuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!