Być może to te piękne zdjęcia? A może, dlatego, że
bardzo lubię proste i smaczne rozwiązania!
Ciasto biszkoptowe, połączone z sosem
waniliowym? Brzmi ciekawie a smakuje jeszcze lepiej!
Po reakcji dzieciaków wiem już, że będzie ono częstym słodkim dodatkiem na naszym rodzinnym stole.
Po reakcji dzieciaków wiem już, że będzie ono częstym słodkim dodatkiem na naszym rodzinnym stole.
Podobnie, jak Dorotuś polecam podać je z
owocami, bitą śmietaną, lodami albo zupełnie „gołe” tak zwyczajnie, jako
dodatek przy miłej rozmowie i pysznej kawie.
Przepis cytuję za autorką:
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na
jasną, puszystą masę. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Dodać wrzącą wodę,wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem
do pieczenia (samo dno). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, wystudzić. Przekroić wzdłuż na 2 części.
Sos waniliowy:
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru z wanilią
- 100 ml mleka
Dolną część ciasta położyć na paterze, wylać na nią
sos. Przykryć drugą częścią.
Oprószyć pudrem.
Ciasto można podawać z bitą śmietaną, owocami lub
lodami.
* w oryginale ciasto poleca się kroić jeszcze
ciepłe i przekładać ciepłym sosem
Smacznego :-).
Uwagi:
- Moje ciasto wyszło niższe, ponieważ nie miałam małej tortownicy i piekłam na blaszce kwadratowej o wymiarach 25 x25 cm
- Trzeba pamiętać, że używajac większej blaszki automatycznie zmienia się czas pieczenia!
- Następnym razem, pozwolę sobie dodać mniej cukru, ciasto jest bardzo słodkie :)
biszkopt i sos waniliowy...mmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńi takie własnie jest to ciacho :) PYCHA!
UsuńLubię wanilię, zapisuję sobie przepis. Ciekawy jest ten dodatek wrzącej wody.
OdpowiedzUsuńUważam że przepis wart jest wypróbowania :)
UsuńCukier z wanilią - to cukier waniliowy czy zwykły cukier z laską wanilii wymieszany?
OdpowiedzUsuńCukier z wanilią to cukier z dodatkiem wanilii.
UsuńJest naprwdę bardzo ciekawy i smaczny. Biszkopt jest delikatny a sos waniliowy nadaje mu wyraznego smaku, jak napisałam zdecydowanie polecam!
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam Dorotę:)
OdpowiedzUsuń:) ma pięknego bloga i świetne przepisy - pozdrawiam! P.S Zakupiłam Cejrowskiego z ciekawości po twojej małej recenzji :)
UsuńBardzo mi się podoba twój blog - ciekawie piszesz i go okraszasz pieknymi zdjęciami. Wytrwałości życzę Ala
OdpowiedzUsuńZapraszam więc !
UsuńJejku, jakie cudne dziecko!!! :) Ach ten mój dziki instynkt macierzyński!
OdpowiedzUsuńDziękuję też uważam, że jest cudowny :D:D
UsuńPysznie się prezentuje i zapewne pysznie smakuje ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i serdecznie to ciasto polecam
UsuńDopisany do wypróbowania ! :)
OdpowiedzUsuń:) warto
UsuńA mnie jakoś wanilia nie podnieca. Ja poproszę bardzo ładnie (oczy jak kot ze Shreka), o coś z kuchni śląskiej. Coś takiego Twojego popisowego. Kluski ze zrazami albo cóś. Uwielbiam Waszą regionalną kuchnię.
OdpowiedzUsuńJessssuu Klepsydra nie mogłaś wymyślić lepiej! Widzisz ja kuchnie śląską uwielbiam i kocham ale cholerka nie za czesto gotuję jej specjały. Obiecuję poprawę, coś koniecznie w najbliższym czasie zamieszczę!
Usuń