UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Szarlotka na dzień dobry

Wczesny ranek a po moim mieszkaniu roznosi się słodki zapach szarlotki.
Dzieci jeszcze zaspane zaglądają przez okienko piekarnika i dopytują :
- co to za herbatnik się piecze mamo?
No cóż herbatnik to nie jest a najprawdziwsza szarlotka, przygotowałam ją specjalnie dla mojego starszego syna, który podobnie z resztą jak mąż uwielbia ciasta.
Zachęcam was do jej zrobienia, nie zajmie wam to więcej niż 20 minut nie licząc czasu kiedy ciasto "siedzi" w lodówce a później w piekarniku :)

Składniki na nadzienie:
  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy 16 g
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dusić przez około 20 minut, dolewając co jakiś czas wody, tylko na spód garnka- tak żeby jabłka się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. 
Tak przygotowaną marmoladę odstawić do wystygnięcia. 


Składniki na ciasto: 
  • 1,5 szklanki (szklanka 250ml) mąki pszennej a jeżeli posiadamy mąki krupczatki  
  • 0,3 szklanki cukru (ok. 70 g cukru) - uważam, że taka proporcja cukru jest wystarczająca spód nie jest za słodkie!
  • szczypta soli
  • 125 g masła (kostka 250 g)
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka
Szklankę mąki wysypać do dużej miski, wrzucić poszatkowane zimne masło. W osobnej misce rozetrzeć żółtko z cukrem i łyżką mleka, dodać do miski z mąką a następnie wyrobić ciasto na gładką plastyczną masę. Wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

Po określonym czasie, smaruję foremkę masłem i obsypuje bułką tartą a następnie na omączonym blacie rozwałkowuję ciasto na trochę większy rozmiar niż foremka.Następnie delikatnie zawijam je na wałek i odwijam dopiero nad formą, lekko przytwierdzam palcami brzegi i resztę niepotrzebnego ciasta odcinam. Ponakłuwać ciasto po całości widelcem, na wierzch wylać marmoladę z jabłek i przykryć paskami pozostałego ciasta. 
Formę wsadzamy do nagrzanego na 180ºC piekarnika i pieczemy przez około 30 - 40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. 



Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Mmmm, pyszny poranek... Ja zaczęłam dzień lodami tiramisu i kawą..., bo kto powiedział, że zawsze trzeba być rozsądnym... :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, czasami trzeba zacząć dzień "na słodko " ;) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Nie mam ręki do ciast, ale nie wydaje się trudne więc może zadziałam w tym temacie ;) Sezon jabłkowy przed nami więc muszę się odważyć i podjąć próbę bo Twoja wygląda apetycznie i pachnąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slonka naprawde nie jest trudna :) koniecznie wypróbuj

      Usuń
  3. wyglada znakomicie...uwielbiam zapach ciasta roznoszący się po mieszkaniu:),mmmm, ale ja u siebie nie piekę, bo nie mam piekarnika :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja też to uwielbiam, oczywiście wolałabym bardziej raczyć się np ciastem przygotowanym dla mnie przez małżonka ale cóż na razie musi wystarczyć mi moje własne pieczenie ;)

      Usuń
  4. Mmm, już czuję ten zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, cudnie rozpoczęty dzień!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pysznie wyglądający herbatnik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie jest pyszna..... ja od kilku dni staram się mało gotować i używać piekarnika bo jest okropnie gorąco :) pozdrawiam Pstro

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!