UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Zupa Meksykańska na upały idealna!

Kolejny dzień upałów.
Mimo otwartego okna, wiatraka włączonego na maksymalnych obrotach, w domu panuje duchota. Naturalnym stanem więc jest niechęć do gotowania, ale jak długo i często można jeść sałatki, w końcu faktycznie staniemy się zieloni jak brokułki i zaczną nam wyrastać liście... a na poważnie, to zwyczajnie żołądek zacznie domagać się czegoś bardziej treściwego.
Dzisiaj zaproponuje wam przepis banalny w wykonaniu, zdrowy, wbrew pozorom lekki i mocno pożywny, do tego wierzcie mi lub nie idealny na upalne dni (w końcu pochodzenie zobowiązuje) czyli jak w tytule, zapraszam po przepis na zupę Meksykańską!
A korzystając z okazji Paulina, kochana dziękuję Ci za przypomnienie mi o niej!



Składniki (na dwa dni jedzenia dla 4 osobowej rodziny):
  • pół kilo mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • 2 puszki krojonych pomidorów lub świeżych wcześniej sparzonych
  • 2 średnie ziemniaki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasolki
  • 4-5 łyżek mielonej słodkiej papryki czerwonej
  • 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej
  • kilka świeżo zmielonych płatków chili (można pominąć)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • zielsko :) np lubczyk, bazylia lub jak u mnie pietruszka
W garnuszku gotujemy ok 3 szklanek (250 ml) wody z solą, kiedy woda zawrze, wrzucamy do niej obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
Mięso mielone smażymy (ja osobiście nie używałam do tego ani grama tłuszczu, jeżeli więc macie patelnie teflonową proponuję zrobić tak samo) dodajemy posiekaną drobno cebulkę, oprószamy papryką słodką i ostrą mieszamy intensywnie i wciąż jeszcze podsmażamy. Kiedy nasze mięso podsmaży się, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, dodajemy pomidory, mieszamy.
Do gotujących się ziemniaków wrzucamy zawartość patelni. Teraz dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę, doprawiamy koncentratem, przyprawiamy płatkami chili.
Gotujemy całość około 20 minut. Zupa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem, do ozdoby możemy podać z zieleniną.

Smacznego!



6 komentarzy:

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!