Dla wszystkich
miłośników czekolady i czekoladowych smaków oraz dla tych, którzy lubią połączenie jej z orzechami. Muffinka idealna do popołudniowej herbaty.
Składniki na ok.
12 muffinek:
-
1 i 0,4 szklanki mąki pszennej (ok. 250g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao naturalnego, dobrej jakości
- 0,8 szklanki cukru pudru (ok. 175g)
- Jedna tabliczka posiekanej czekolady mlecznej, ewentualnie groszków czekoladowych,ja użyłam białej czekolady
- niespełna 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 0,4 szklanki oleju (ok. 90 ml)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowujemy dwie miski. W jednej z misek należy wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre.
Wlać
mokre do suchych i wymieszać, tak by składniki się połączyły.
Przygotować
formę do muffinek, uzupełnić ciastem.
Piec
około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego
:)
Uwagi:
1. Zamiast orzechów można dodać wiśnie, czekolada z wiśniami to prawdziwie kuszące połączenie, polecam wypróbować Przepis w tej kompozycji.
2. Można
dla kontrastu nasze muffiny polać białą czekoladą, wyglądają wtedy naprawdę
apetycznie.
Wyglądaja obłednie, czekoladowo i orzechowo - świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wyprobuje z wisniami i moze wlasnie w takim zestawieniu poleje biala czekolada? mniam!
Pozdrawiam Karolina
Myślę, że jest to świetny pomysł!
UsuńWyglądają wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI takie też są :)
UsuńMuszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńJeżeli tylko jest się czekoladolubnym osobnikiem te mufinki zasmakują napewno
Usuń