UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Muffinki czekoladowo-orzechowe


Dla wszystkich miłośników czekolady i czekoladowych smaków oraz dla tych, którzy lubią połączenie jej z orzechami. Muffinka idealna do popołudniowej herbaty. 
Składniki na ok. 12 muffinek:
  • 1 i 0,4 szklanki mąki pszennej (ok. 250g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao naturalnego, dobrej jakości
  • 0,8 szklanki cukru pudru (ok. 175g)
  • Jedna tabliczka posiekanej czekolady mlecznej, ewentualnie groszków czekoladowych,ja użyłam białej czekolady
  • niespełna 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 0,4 szklanki oleju (ok. 90 ml)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowujemy dwie miski. W jednej z misek należy wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre.

Wlać mokre do suchych i wymieszać, tak by składniki się połączyły.

Przygotować formę do muffinek, uzupełnić ciastem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :)


Uwagi:

1. Zamiast orzechów można dodać wiśnie, czekolada z wiśniami to prawdziwie kuszące połączenie, polecam wypróbować Przepis w tej kompozycji.
2. Można dla kontrastu nasze muffiny polać białą czekoladą, wyglądają wtedy naprawdę apetycznie.

6 komentarzy:

  1. Wyglądaja obłednie, czekoladowo i orzechowo - świetne połączenie.
    Koniecznie wyprobuje z wisniami i moze wlasnie w takim zestawieniu poleje biala czekolada? mniam!
    Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jeżeli tylko jest się czekoladolubnym osobnikiem te mufinki zasmakują napewno

      Usuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!