UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Kluski śląskie

Święta za pasem, na szczęście generalne porządki mam juz zrobione, pierogi - sztuk 164 :) przygotowane i zamrożone, kapusta z grzybami podobnie, zostało upieczenie pierniczków, które zostawiam na jutro.
Dzisiaj chciałam podzielić sie moim przepisem na kluski śląskie.
Być może przepis przyda sie wam, jak nie teraz to w późniejszym terminie.
Ja osobiście w pierwszy lub drugi dzień świąt serwuje moim bliskim kluski śląskie wraz z modrą kapusta oraz z sosem i roladami.
Nie pozostaje mi wiec nic innego jak zyczyc udanego "wyrobu"

Składniki:
  • 1 część ziemniaków (część oznacza ilość ziemniaków Np 2 kg)
  • 1\4 cześć maki ziemniaczanej (uzależniona od ilości ziemniaków)
  • 1 łyżka dobrego masła
  • sol
  • 1 żółtko
Ziemniaki obrac i ugotowac w lekko osolonej wodzie.

Po ugotowaniu delikatnie wystudzić, (ważne by nie były całkiem zimne!) przemielić przez maszynkę, wygładzić ziemniaki w misce, podzielić na cztery części i wyciągnąć jedna cześć, po czym wsypać do niej maki ziemniaczanej, wrzucić z powrotem wcześniej usuniętą część ziemniaków, dorzucić żółtko, masło i zagnieść na jednolita masę.

Z tak przygotowanego ciasta formować kulki z charakterystyczną dziurka.

Wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować tak długo az kluseczki wypłyną na wierzch.

Smacznego!


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam kluski śląskie. Uwielbiam kluski śląskie z roladą i czerwoną kapustą i duuuużo sosu. Sama ich nie robię ale robi je mój tato- tak samo jak podałaś i są pyszne. Ale mi smaka narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdziwie slaskie danie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. uwielbiam kluski śląski z sosem mięsnym i ogórkiem kiszonym - prosto i smacznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja takze, witam nowego obserwatora :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. i sa pyszne :D dzieki tej lyzce masla zyskuja na smaku i delikatnosci

      Usuń
  4. uwielbiam je :) a z jakim sosem podajesz - ja zwykle z grzybowym a marzy mi się jakaś odmiana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczesciej podaje z sosem ciemnym pieczeniowym - przepis podalam pod tym linkiem http://pod-czworka.blogspot.com/2012/10/prosty-sos-pieczeniowy-ciemny.html i oczywiscie z roladkami :D ja akurat z sosem grzybowym jadam je bardzo, bardzo rzadko ale tez je uwielbiam w takiej kompozycji :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. dzięki - koniecznie wypróbuję :) ja jedynie ubolewam nad faktem "posiadania mężczyzny" który nie cierpi klusek śląskich ;/ nie mogę tego pojąć bo ja je wręcz kocham :D

      Usuń
  5. Przepis klasyczny, a to znaczy, że najlepszy. :) U nas też kluski śląskie schodzą bardzo, bardzo szybko. :) Przepis na sos pieczeniowy wykorzystamy na pewno!
    A! I podziwiam, bo widzę, że przygotowania do Świąt trwają w najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm,moje ulubione:) u na z sosem pieczeniowym,roladka z ogorasem i boczkiem w srodku i buraczkami....

    OdpowiedzUsuń
  7. no to się kobieto nakleiłas tych pierogow, mnie to by chyba szlag trafił, jakbym musiała tyle nakleic ;) nie cierpię tego i już :) a kluski śląskie ubostwiam i moja mama robi najlepsze na swiecie, a jest ze śląska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też na swięta są zawsze kluski śląskie ;)

      Usuń
  8. O ja też uwielbiam, ja w ogóle wszystkie mączne potrawy kocham ;)
    Kiedy Ty zdążyłaś tyle tych pierogów zrobić ;)
    Buziaki i pozdrawiam gorąco!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiola jaka ja glodna sie zrobilam!!!!! Jak one apetycznie wygladaja !!! Jak nic chyba sie skusze na nie i to nie w swieta a przed a co!!!! Zastanawiam sie ile ja pierogow zrobilam, ale chyba z polowe tego i juz mialam dosyc :) Wiec podziwiam, podziwiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  10. kluski śląskie, kapusta i rolada, to jedno z moich ulubionych dań:)) ale tak naprawdę, to mogłabym jeść same kluski, tonami!! :))) smakowite zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super! Ja myślałam, że to większa filozofia jest. Skoro to takie proste, to chyba nawet ja tego nie sknocę, a Mama przygotowuje rolady, to będą jak znalazł. Można je mrozić? Nie posklejają się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nigdy nie robiłaś "kluzek" śląskich :D można je mrozić zaraz jak je ulepisz wykładaj je na plaska półkę zamrażalnika, wsadź do niego na kilka dobrych minut, potem takie zmrożone wyciągnij przerzuć do woreczka i z powrotem do zamrażarki :D Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!