Jest smaczne, jest zdrowe i nawet mój mąż zdeklarowany antyszinakożerca przekonał się i zjadł obiad ze smakiem, co więcej na jednej dokładce się nie skończyło :))
Składniki :
- Pierś z kurczaka
- Przyprawy
- Makaron Łazankowy
Nadzienie
szpinakowe:
- 500 g mrożonego szpinaku
- 100 g masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- śmietankowy serek topiony (pół kosteczki)
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- szczypta świeżego kopru
Proponuję,
aby pierwszą przygotować pierś.
Pierś z kurczaka umyć i
pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, podpiec na
patelni lub w piekarniku żeby było zdrowiej.
Farsz
:
W rondelku rozpuścić
masło, dodać wcześniej pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, dusić aż czosnek zmięknie a cebulka nabierze ładnego złotego koloru.
Następnie dodać zamrożony
szpinak i przykryć rondelek. Niech szpinak się dusi na małym gazie ok. 10 minut. Następnie dodać serek topiony i śmietanę, mieszamy aż wszystko się połaczy.
Przyprawiamy solą, pieprzem i ponownie mieszamy.
Na 3 minuty przed zdjęciem z gazu dodajemy kukurydzę i posiekany koperek.
Ugotowany i odsączony makaron wymieszać wraz ze szpinakiem, po nałożeniu na talerz dodać upieczoną pierś z kurczaka i posypac startym, ostrym serem.
Podawać gorące, smacznego!
Robię podobne danie tyle, że bez kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńA do farszu dodaję jeszcze odrobinę świeżej bazylii i kilka kropel cytryny, co dodatkowo podbija dość mdły smak szpinaku.
Bazylę też dodaję dość często ale niestety teraz nie miałam świeżej, za to koperek świetnie komponuje sie ze szpinakiem, co do cytryny, nigdy nie próbowałam tego sposobu :) ale dziękuję za podopowiedz następnym razem wykorzystma ;)
UsuńWygląda pięknie, ale na sam dźwięk słowa "szpinak" mam odruch wymiotny. Co można zastosować zamiast szpinaku?
OdpowiedzUsuń:D Mówisz Asiu jak mój małżonek, zachęcam zebyś się przekonała a co można zastosowac zamiast szpinaku w tym daniu już nic bo nie było by tym czym jest ale z łązankami tradycyjnie kapustę z kiełbaską, sos pomidorowy albo moje ulubione ale jednak z innym typem makaronu ... z brokułami i sosoem czosnkowym mmmmniam pychota!
Usuńa ja bardzo lubię szpinak, np.do jajecznicy
UsuńTakich łazanek jeszcze nie jadłam, chyba pora to zmienić :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :) Uwielbiam szpinak w połączeniu z makaronem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak :D mniam mniam No chyba już wiem co jutro będzie na obiad :D
OdpowiedzUsuńja robie to danie bardzo podobnie i je uwielbiam:) pysznosci:)
OdpowiedzUsuńSwojego męża przekonałam do zieleniny naleśnikami ze szpinakowo-kurczakowym farszem właśnie :) Twój przepis - koniecznie do wypróbowania! ... i tak się zastanawiam ... czyżbym przeoczyła literki, o których wspominałaś u mnie na blogu?!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, musze koniecznie wyprobowac;) Pozdrawiam, P.
OdpowiedzUsuń