UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Sałatka brokułowa z kurczakiem w sosie czosnkowym czyli I love my little garden house.

Ostatnio u mnie nie szyciowo, wciąż analizuje jaką maszynę powinnam kupić, za to na blogu zrobiło się bardziej domowo, częściej dzielę się moimi spostrzeżeniami, zmianami w wystroju wnętrza czy przepisami.
Tak będzie i dzisiaj, uchylam rąbek tajemnicy mojej kuchni a mianowicie przepis na naprawdę pyszną i bardzo zdrową sałatkę, żeby ochów i achów nie było za mało dodam, że jest błyskawiczna w przygotowaniu.

Jesteście ciekawi?

Zapraszam!

Składniki:
  • 2 brokuły
  • puszka kukurydzy 
  • 1 pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy do oprószenia mięsa
Składniki na sos czosnkowy:
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu - ja używam Kieleckiego ale można ten składnik pominąć
  • opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego - moja "tajemnica" :) na idealny sos czosnkowy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Proponuję zacząć od wrzucenia poróżyczkowanego brokuła do garnka z wrzącą osoloną wodą. W czasie kiedy nasz brokuł się gotuje przygotowujemy sos.
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, sos sojowy, koper i przeciskamy przez praskę czosnek, wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok 15 - 30 minut do lodówki aby nasz sos się "przegryzł"

Mięso przygotowujemy według uznania, możemy je podsmażyć na patelni a następnie po wystudzeniu pokroić lub ugotować w przyprawach, wszystko zależy od tego jak bardzo "zdrowo" chcecie zjeść :)

Wystudzony brokuł rozgniatamy tłuczkiem ale nie za mocno, dodajemy wcześniej odsączoną kukurydzę, pokrojone mięso z kurczaka, zalewamy sosem - mieszamy i voila :)


Ponieważ, niektórych może odstraszyć "papkowata" konsystencja sałatki, polecam podawać ją ładnie przystrojoną na talerzu np liściem sałaty czy listkiem pietruszki, oczywiście najlepiej takim ze swojego własnego domowego ogródka.

Kochani jednocześnie przypominam i zapraszam was bardzo serdecznie do odnalezienia mnie na Facebooku, wystarczy "kliknąć" na poniższy obrazek.
Już niedługo szykuje tam małą zabawę ;)

10 komentarzy:

  1. Zapowiada się pysznie, na pewno zrobię, dzięki za pomysł:-) Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O ho ho! Cały dzień dziś spędziłam w kuchni - canelloni, tarta z rabarbarem, ciasteczka lawendowe, a w piekarniku jeszcze mężowy chleb siedzi, ale takiego mi smaka narobiłaś, że chyba jutro zrobię tę sałatkę. Trudno wyleźć z kuchni, kiedy tyle inspiracji wokół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, skorzystam na 100%:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam :))) zrobię taką sobie dzisiaj :))

    OdpowiedzUsuń
  5. O! 62 osoby lubią Wiolę! O!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!