Granola to nic innego jak śniadaniowy przysmak. Jak dla mnie idealna mieszanka płatków, suszonych owoców, orzechów i ziaren z odpowiednią domieszką miodu. Ni jak się mają do niej wszystkie gotowe muesli zakupione w sklepie ani też batoniki muesli które dietetyczne są tylko z nazwy.
Polecam wam przygotować taką mieszankę, po pierwsze jest zdrowa, dostarcza nam potrzebnej energii bez zbędnych cukrów i tłuszczów jakie znajdziecie w kupnych muesli, przez co korzystnie wpływa na nasz organizm po drugie na dłuższą "metę" jest zdecydowanie tańsza, po trzecie możecie ją przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jestem pewna, że po skosztowaniu granoli własnej roboty już nie sięgniecie po sklepowe bomby kaloryczne :), zapraszam po przepis!
Składniki (szklanka 250ml):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 0,3 szklanki ziaren słonecznika
- 0,2 szklanki ziaren siemienia lnianego i jasnego sezamu
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 1 jabłko starte na tarce
- 0,3 szklanki żurawiny
- 0,3 szklanki mieszanki suszonych owoców
- 0,4 szklanki płynnego miodu (dałam wielokwiatowy)
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 garść migdałów (mogą być w całości ja dodałam w płatkach)
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać za wyjątkiem masła i miodu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy miód i lekko podgrzewamy, aż oba składniki się połączą.
Płynny miód z masłem wlewamy do miski z resztą składników mieszamy dokładnie, wysypać na blaszkę (u mnie keksówka) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia .
Piec
w temperaturze 170ºC około 30 do 40 minut, w trakcie pieczenia należy zamieszać parę razy nasze muesli żeby się nie spiekły.
Wystudzić, można pokroić na małe kawałki - batoniki albo urywać po kawałku.
Smacznego!
Muszę wypróbować, lubię chrupać takie pierdołki :)
OdpowiedzUsuńDzieki :)
Uwielbiam takie śniadania!!!Więc z przepisu skorzystam!!!
OdpowiedzUsuń