UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Fasolka szparagowa z kurczakiem w sosie na ostro, miodowo - sezamowym

Pomyślałam, że zrobię kulinarny tydzień na blogu. Może którejś z was przydadzą się prezentowane przepisy. W dzisiejszej odsłonie fasolka szparagowa z kurczakiem, w sosie na ostro, miodowo-sezamowym.
Danie to jest lekkie i idealnie nadaje się dla osób które są akurat na diecie :D Pozwolę sobie również dodać, że wykonuje się je nadzwyczaj szybko!
Kurczaka warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ powinien nasiąknąć marynatą.
Ostrzegam, danie bardzo syte!




 Składniki:
  • 250 g fasolki szparagowej, 
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu,
    pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę.
Umytą i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy do miski, dodajemy oleju sezamowego, octu, nasion sezamu, miód, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą i 0,5 szklanki bulionu. Mieszamy naszą marynatę i wkładamy do lodówki na całą noc.
Mięso z zalewą wrzucamy do garnka, przykrywamy i kładziemy na mały gaz, nasze mięso podduszamy aż stanie się kruche a sos gęsty, wtedy dodajemy 2 łyżki koncentratu i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

W tym samym czasie pukamy fasolkę i wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę, gotujemy do momentu aż fasolka będzie miękka.

Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!