Dominujący, słodki smak kukurydzy przypomni nam o beztrosce
minionych dni, soczystość papryki, chrupkość sałaty oraz aromat szczypiorku o świeżości
lata.
Sałatka jest prosta i smaczna, stanowi świetny dodatek do
mięs.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- duża puszka kukurydzy
- pół papryki czerwonej
- pęczek szczypiorku
Składniki na sos do sałatki:
- mała łyżeczka majeranku
- czubata łyżeczka koperku
- sól i pieprz – wedle uznania, ja zrobiłam bardziej pieprzną sałatkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Płaska mała łyżeczka octu
- Dwie łyżki wody
Do małej miseczki wrzucamy koperek z majerankiem, dodajemy oliwy z oliwek, ocet i wodę mieszamy, po czym solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do lodówki na ok. 15 – 20 minut, tak, aby sos mógł przejść aromatem ziół.
Przygotowanie sałatki.
Liście sałaty rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Kukurydzę odsączamy z wody, paprykę kroimy w kawałki, szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
No i Voila!!! Smacznego!
Sałatka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSe zrobię. Bo umim.
OdpowiedzUsuń