Będąc na targu nie mogłam się oprzeć by nie zakupić paru
lasek rabarbaru… raptem czterech, czyli tyle bym mogła spokojnie upiec Muffinki
z ich dodatkiem.
Te niezwykłe babeczki już dawno zaskarbiły
sobie naszą przychylność. Zarówno ja, jak i moja rodzina uwielbia tą niezwykle
kontrastującą kompozycję smakową.
Dzisiaj słodko-kwaśnie...
Smacznego!
Składniki na ok. 15 muffinek:
-
2,5 szklanki mąki pszennej
-
0,8 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cynamonu
-
2 jajka
-
200 ml jogurtu naturalnego
-
0,3 szklanki mleka
-
0,4 szklanki oleju
-
Kilka kropli aromatu waniliowego
-
3 – 4 laski średniej grubości rabarbaru
Przygotowujemy dwie miski w jednej łączymy wszystkie suche składniki w drugiej
wszystkie składniki mokre. Następnie do miski ze składnikami suchymi przelewamy
tą z mokrymi, mieszamy, ale tak by ciasto było dość grudkowate, wrzucamy
rabarbar i ponownie mieszamy.
Składniki na posypkę:
-
2 łyżeczki cukru
-
1,5 łyżeczki cynamonu
Cukier z cynamonem dokładnie łączymy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy
tłuszczem i wylewamy ciasto, górę posypujemy naszą posypką.Pieczemy ok 30 – 35 minut
Smacznego!
Uwagi:
- Trzeba pamiętać żeby nie przesadzić z rabarbarem, ponieważ nasze muffiny stracą „stabilność” i będą się rozpadać w dłoniach w najgorszym wypadku będą lekko zakalcowate. Dlatego też uważam, że podana w przepisie ilość lasek rabarbaru jest wystarczająca.
- Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem w ilości 0,8 szklanki mleka (szklanka 250 ml) nie dodając już tych wypisanych w przepisie dodatkowych 0,3 szklanki mleka.
- Ciasto powinno być dość gęste.
dzisiaj królują na blogach muffiny z rabarbarem :) chyba też sama zrobię. Twoje wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńwidać nie tylko ja nalazłam te kilka lasek "szczęścia" :D
Usuńno to jutro robie do mojego wielkiego testu muffinów
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, warto!
UsuńRabarbaresy to jet to co lubię najbardziej! Smak dzieciństwa ;] pozdrawiam adi
OdpowiedzUsuńmnie rabarbar także kojarzy się z dzieciństwem - pozdrawiam!
Usuńoo jak szybko rabarbar- u mnie jeszcze nie do zdobycia-niestety:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrabar-smak mojego dziecinstwa! nie jadlam go od wiekow! dziekuje za wspaniala inspiracje, gdy tylko go skads wygrzebie- zaraz biore sie za wypieki;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRabarbar!
OdpowiedzUsuńJuż rośnie u przyjaciółki w ogródku i mam zamiar coś z nim wykombinować :)
Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje i jutro będę piekła pod warunkiem że znajdę rabarbar.
OdpowiedzUsuń