UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Muffiny z rabarbarem

Chociaż sezon na rabarbar jeszcze nie w pełni otwarty można już go spotkać na poniektórych straganach z żywnością.

Będąc na targu nie mogłam się oprzeć by nie zakupić paru lasek rabarbaru… raptem czterech, czyli tyle bym mogła spokojnie upiec Muffinki z ich dodatkiem.

Te niezwykłe babeczki już dawno zaskarbiły sobie naszą przychylność. Zarówno ja, jak i moja rodzina uwielbia tą niezwykle kontrastującą kompozycję smakową.

Dzisiaj słodko-kwaśnie...

Smacznego! 

Składniki na ok. 15 muffinek:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,8 szklanki cukru (szklanka 250ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 0,3 szklanki mleka
  • 0,4 szklanki oleju
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 3 – 4 laski średniej grubości rabarbaru
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w plasterki, po czym nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy dwie miski w jednej łączymy wszystkie suche składniki w drugiej
wszystkie składniki mokre. Następnie do miski ze składnikami suchymi przelewamy
tą z mokrymi, mieszamy, ale tak by ciasto było dość grudkowate, wrzucamy
rabarbar i ponownie mieszamy.


Składniki na posypkę:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Cukier z cynamonem dokładnie łączymy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, górę posypujemy naszą posypką.
Pieczemy ok 30 – 35 minut

Smacznego!

Uwagi:
  1. Trzeba pamiętać żeby nie przesadzić z rabarbarem, ponieważ nasze muffiny stracą „stabilność” i będą się rozpadać w dłoniach w najgorszym wypadku będą lekko zakalcowate. Dlatego też uważam, że podana w przepisie ilość lasek rabarbaru jest wystarczająca.
  2. Jogurt naturalny można zastąpić mlekiem w ilości 0,8 szklanki mleka (szklanka 250 ml) nie dodając już tych wypisanych w przepisie dodatkowych 0,3 szklanki mleka.
  3. Ciasto powinno być dość gęste.

10 komentarzy:

  1. dzisiaj królują na blogach muffiny z rabarbarem :) chyba też sama zrobię. Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widać nie tylko ja nalazłam te kilka lasek "szczęścia" :D

      Usuń
  2. no to jutro robie do mojego wielkiego testu muffinów

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbaresy to jet to co lubię najbardziej! Smak dzieciństwa ;] pozdrawiam adi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie rabarbar także kojarzy się z dzieciństwem - pozdrawiam!

      Usuń
  4. oo jak szybko rabarbar- u mnie jeszcze nie do zdobycia-niestety:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. rabar-smak mojego dziecinstwa! nie jadlam go od wiekow! dziekuje za wspaniala inspiracje, gdy tylko go skads wygrzebie- zaraz biore sie za wypieki;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar!
    Już rośnie u przyjaciółki w ogródku i mam zamiar coś z nim wykombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje i jutro będę piekła pod warunkiem że znajdę rabarbar.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!