Nie są zbyt chrupkie,
ale też nie za miękkie.
Świetnie komponują
się podane wraz z herbatą. Jedyna moja ingerencja w Przepis polegała na zmniejszeniu
ilości cukru. Gorąco polecam!
Składniki na około 30 sztuk:
-
1, 04 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 0,4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do obtoczenia:
-
2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Do ubitej masy wsypuj po trochu suche składniki i dobrze je połącz.
Ważne jest by nasza masa się nie kleiła, jeżeli tak się dzieje należy podsypać mąką.
Do niewielkiej miseczki, wsypać cukier i cynamon a następnie wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę (proponuje blachę wyłożyć papierem do pieczenia łatwiej ciasteczka zdjąć) i delikatnie spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru.
Smacznego :)
Uwagi:
- Ciastka można przechowywać w puszce do 7 dni, aczkolwiek najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu
małe cynamonowe pyszności, mniam :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze są po wyciągnięcu z piekarnika :D Lekko wystudzone, ciepłe w srodku :D
UsuńWyglądają pysznie :) może w końcu skusze się na pieczone(a nie kupione ) ciasteczka dzięki Twoim przepisom :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Kasiu koniecznie, są naprawdę warte tych bagatela 15 minut przygotowania :D
UsuńSą świetne, chwila roboty, a efekt naprawdę wspaniały! Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuń