UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Snickerdoodles, ciasteczka cynamonowe

Banalnie proste, aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Jak dla mnie idealne.
Nie są zbyt chrupkie, ale też nie za miękkie.
Świetnie komponują się podane wraz z herbatą. Jedyna moja ingerencja w Przepis polegała na zmniejszeniu ilości cukru. Gorąco polecam!

Składniki na około 30 sztuk:
  • 1, 04 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 0,4 szklanki drobnego cukru do wypieków  
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do obtoczenia:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
W osobnej misce wymieszaj mąkę, gałkę, proszek do pieczenia, sól. Do drugiej wrzuć masło i cukier i miksuj, aż do uzyskania puszystości i białości, następnie wbij jajko, dodaj ekstraktu i dalej ubijaj.
Do ubitej masy wsypuj po trochu suche składniki i dobrze je połącz.  
Ważne jest by nasza masa się nie kleiła, jeżeli tak się dzieje należy podsypać mąką.

Do niewielkiej miseczki, wsypać cukier i cynamon a następnie wymieszać.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczać w cukrze cynamonowym, kłaść na blachę (proponuje blachę wyłożyć papierem do pieczenia łatwiej ciasteczka zdjąć) i delikatnie spłaszczyć.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru.

Smacznego :)

Uwagi:
  1. Ciastka można przechowywać w puszce do 7 dni, aczkolwiek najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu

5 komentarzy:

  1. małe cynamonowe pyszności, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze są po wyciągnięcu z piekarnika :D Lekko wystudzone, ciepłe w srodku :D

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie :) może w końcu skusze się na pieczone(a nie kupione ) ciasteczka dzięki Twoim przepisom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Kasiu koniecznie, są naprawdę warte tych bagatela 15 minut przygotowania :D

      Usuń
  3. Są świetne, chwila roboty, a efekt naprawdę wspaniały! Dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!