Przyznam, że nie jadłam takiego połączenia a,
że dzisiaj planowałam zrobić kruche ciasto z rabarbarem to, dlaczego nie dodać
by do tego jeszcze budyniu?
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
-
200 g masła lub margaryny
-
0,7 szklanki cukru
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
2 łyżki śmietany lub jogurtu
naturalnego
-
1 czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
-
3 budynie o smaku waniliowym, (jeżeli
nie są z cukrem należy dodać do każdego po 1,5 łyżce cukru)
-
4 szklanki mleka
-
6 – 7 lasek rabarbaru
Mąkę, masło lub margarynę, cukier, jajko, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą
(ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (u
mnie 25 x 40cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część
włożyć do zamrażalnika, na ok. 30 min.
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki następnie posypać
równomiernie na ciasto. Budyń ugotować i jeszcze gorący wylać na rabarbar
(rozprowadzić równomiernie)
Na górę zetrzeć na tarce wyciągnięte z zamrażalnika ciasto.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec ok. 45 minut
Uwagi:
- Należy poczekać z krojeniem, aż do całkowitego ostygnięcia ciasta (zapewniam to trudne :) szczególnie gdy dzieci pełnią wartę od momentu włożenia ciasta do piekarnika)
- Następnym razem zrobię na trochę mniejszej blaszce (trochę to znaczy ok 25x35cm)
Myślę ,że smaczne jest , bo super wygląda :)
OdpowiedzUsuńKroiłam je jeszcze kiedy było lekko ciepłe, całkiem wychłodzone prezentuje sie naprawdę wyśmienicie no i oczywiście tak samo smauje. Pozdrawiam!
Usuńmmmm...pieczemy dziś!potrafisz narobić smaka człowiekowi;)
OdpowiedzUsuńmmmm pieczemy dzis;)potrafisz narobic smaka czlowiekowi;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie - Kara
OdpowiedzUsuńCiasta z rabarbarem zawsze kojarzą mi się z latem! :)
OdpowiedzUsuńMniami, ale mam chrapke ♥
OdpowiedzUsuń