UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Kruche ciasto z rabarbarem

Kiedyś na blogu Dorotuś (Moje Wypieki) widziałam przepis gdzie kwaśny smak rabarbaru mieszał się z delikatną konsystencją i smakiem budyniu.
Przyznam, że nie jadłam takiego połączenia a, że dzisiaj planowałam zrobić kruche ciasto z rabarbarem to, dlaczego nie dodać by do tego jeszcze budyniu?
Nie spodziewałam się, że ciasto wyjdzie tak smaczne. Gorąco polecam, okazuje się, że budyń waniliowy i rabarbar to idealne połączenie.


Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 0,7 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 budynie o smaku waniliowym, (jeżeli nie są z cukrem należy dodać do każdego po 1,5 łyżce cukru)
  • 4 szklanki mleka
  • 6 – 7 lasek rabarbaru

Mąkę, masło lub margarynę, cukier, jajko, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (u mnie 25 x 40cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika, na ok. 30 min.

Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki następnie posypać równomiernie na ciasto. Budyń ugotować i jeszcze gorący wylać na rabarbar (rozprowadzić równomiernie)

Na górę zetrzeć na tarce wyciągnięte z zamrażalnika ciasto. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec ok. 45 minut

Uwagi:
  1. Należy poczekać z krojeniem, aż do całkowitego ostygnięcia ciasta (zapewniam to trudne :) szczególnie gdy dzieci pełnią wartę od momentu włożenia ciasta do piekarnika)
  2. Następnym razem zrobię na trochę mniejszej blaszce (trochę to znaczy ok 25x35cm)

7 komentarzy:

  1. Myślę ,że smaczne jest , bo super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kroiłam je jeszcze kiedy było lekko ciepłe, całkiem wychłodzone prezentuje sie naprawdę wyśmienicie no i oczywiście tak samo smauje. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. mmmm...pieczemy dziś!potrafisz narobić smaka człowiekowi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm pieczemy dzis;)potrafisz narobic smaka czlowiekowi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie - Kara

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z rabarbarem zawsze kojarzą mi się z latem! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!