UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Wiosenna zupa z kalarepą. Śląska Oberiba

Prawdziwie wiosenna zupa z kalarepą, zwana w moim regionie Oberibą.

Jest szybka i prosta w przygotowaniu a smak… naprawdę nie potrafię opisać wam jej smaku jest po prostu pyszna, wyjątkowa.

Jeżeli ktoś z Was jeszcze jej nie gotował, polecam bo warto.

Moja wersja jest „lżejsza” nie dodaję zasmażki bogatej w skwarki, nie zmienia to jednak faktu, że mąż mój z chłopcami pochłonął już sporą część dużego garnka.



Dopisek z przed chwili… zupy już nie ma 8)



Składniki:
  • około 1,5 l bulionu wołowego, drobiowego lub takiego zrobionego na wędzonych żeberkach (ten ostatni byłby najodpowiedniejszy :)) 
  • 3 duże, młode kalarepy z liśćmi
  • 1 marchewka
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka koperku
  • kilka liści natki pietruszki lub lubczyku
Kalarepę dokładnie myjemy, obieramy liście i oddzielamy je od łodygi, następnie rwiemy listki na małe kawałeczki, można też je pokroić w paski. Głąb kalarepki kroimy w drobną kostkę, podobnie robimy z ziemniakami i marchewką. Do gotującego się bulionu dodajemy nasze ziemniaki, liście i plasterki kalarepy.

Gotujemy aż do uzyskania miękkości.

Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na ok. 3 minuty przed wyłączeniem gazu dodajemy łyżkę posiekanego koperku, mieszamy.

Gorącą zupę podajemy przyprawione natką pietruszki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę z 'oberibą' ;-) Też pochodzę ze Śląska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tak naprawdę ostatecznie przekonała do niej Teściowa :) naprawdę smaczna i lekka zupa

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę z kalarepką mniami no i tez jestem ze Śląska

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!