UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Szybkie świąteczne pierniki

Na blogach handmade, pełno wspaniałych świątecznych prezentów, na tych zajmujących sie wnetrzami cudowne ozdoby świąteczne wywołujące powszechne ochy i achy a na blogach kulinarnych pachnie juz wigilia, slodkosciami w tym takze piernikami.
Ponieważ moj blog to jeden wielki misz, masz, pomyślałam ze nie może zabraknąć i u mnie pachnących i aromatycznych pierników, bez których nie wyobrażam siebie świąt!
Zakasalam wiec rekawy, zwerbowalam do pomocy moich chlopcow i w atmosferze dobrej zabawy, latajacej w powietrzu maki, klejacego do rak ciasta przygotowalismy pyszne swiateczne ciasteczka.
Zdaje sobie jednak sprawę, ze wiele osób jest mocno zapracowanych, nie kazdy ma ochote i czas na "zabawy" w kuchni, dlatego prezentowany poniżej przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, dodatkowo nie wymaga długotrwałego leżakowania by ciasteczka były "dobre"
Mam nadzieje, ze przepis sie wam przyda a pierniczki zasmakują...

Składniki na około 50 pierniczków:
  • 1,7 szklanki mąki pszennej (ok 300g)
  • 0,4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (ok 100g)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta mielonego imbiru – można pominąć
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,6 szklanki cukru pudru (ok 13 dag), osobiście dałam mniej ok 0,4 szklanki i tak uwazam ze byly bardzo slodkie
  • 2 jajka
  • 10 dag masła, wcześniej roztopionego
  • 3 łyżki miodu

Wszystkie składniki należy wsypać do miski, wymieszać a następnie dokładnie wyrobić.
Ciasto może być dość klejące, nie należy się jednak przejmować, mąką podsypujemy dopiero przy rozwałkowywaniu!
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 – 4 mm starając się by nie wyszło cieńsze.
Teraz już tylko pozostała wspaniała zabawa w wykrawanie kształtów :) Pierniczki układać na blaszce w niewielkich odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180 st a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, umieścić w nim blachę z pierniczkami na ok 9 – 10 minut.

Wystudzić i można śmiało dekorować…

5 komentarzy:

  1. Cudne te pierniczki i łatwo je zrobić z tego co piszesz!!!!
    Dziękuję za przepis ;)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra zabawa przy gotowaniu/pieczeniu to podstawa!:) Piękne pierniczki wyszły i gdybym tylko posiadała piekarnik, to napewno bym sobie takie zrobiła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, dziękuję za niego!:)
    dziś zrobiłam pierniczki-pycha!!
    pozdrawiam cieplutko i Wesołych, Zdrowych, Spokojnych Świąt życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ogromnie :D Moje juz sobie leza od paru dni i wciaz sa pyszniutkie moze dlatego zniknela ponad polowa :D Podobnie skladam zyczenia wszystkiego dobrego w nadchodzacy swiateczny czas!

      Usuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!