Dla mnie przygotowanie mazurka to prawdziwa przyjemność. Po pierwsze, przywodzi mi na myśl święta Wielkanocne, które bardzo lubię. Po drugie, robi
się go szybko i nie wymaga od nas niesamowitych zdolności kulinarnych.
Mazurek to kruche, słodkie ciasto, często przepięknie strojone,
warkoczami, baziami a już na pewno bakaliami.
Przedstawiony mazurek jest moją modyfikacją urodzinowego ciasta
Snikers, które zrobiło rok temu prawdziwą furorę na przyjęciu urodzinowym męża.
Ciasto jest dość słodkie, dlatego polecam je wszystkim
miłośnikom prawdziwej słodyczy oraz tym, którzy nie boją się eksperymentować ze
smakami.
Masa kajmakowa na mazurka:
-
Puszka
mleka (460 g) skondensowanego słodzonego
Puszkę
należy zanurzyć w garnku, tak by nie wystawała ponad taflę wody. Gotować przez ok.
2 godziny, następnie wystudzić. Masę kajmakową polecam przygotować dzień
wcześniej!
Składniki na ciasto kruche
:
-
Ok. 2,5 szklanki (350 g ) dag mąki
pszennej, najlepiej użyć krupczatki
- Ok. 0,25 szklanki (50 g) cukru pudru
- 20 dag masła zimnego, posiekanego
- 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie
składniki połączyć i wyrobić. Jeżeli posiadamy malakser, można je w nim miksować. Następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po
upływie tego czasu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy u mnie o
wymiarach 25 x 34 cm, blacha powinna być
wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
Z
pozostałych resztek ciasta formowałam na brzegach warkocza.
Przed
włożeniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem.
Piekłam ok. 30 minut
w temperaturze 200 st C aż delikatnie się zarumienił.
Wykończenie:
-
2
tabliczki czekolady mlecznej
- 1
łyżka masła
- 1
łyżka mleka
- 1,5
szklanki orzechów ziemnych lekko solonych
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż do połączenia
składników i jeszcze ciepłą wylewamy na nasze ciasto.
Smacznego!
Uwagi:
- Sam spód ciasta można przechowywać w lodówce pod przykryciem z folii do 7 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!