Żurek to prawdziwie Polska Zupa. To smak wspomnień z mojego rodzinnego domu. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez tego dania.Przepis, który podaję wzięłam od mojej mamy i choć sam w sobie wydaje mi się on znakomity, to jednak w dużej mierze uzależniony jest od kupionego zakwasu albo kiełbasy.
Najlepiej mieć sprawdzony produkt a wtedy nie będziemy przeżywać rozczarowania. Zakwas na żurek można także zrobić samemu.
Składniki:
-
biała kiełbasa ok. 2 serdelków, jeżeli
nie lubimy białej kiełbasy zastąpić ją wiejską podsuszaną
-
butelka zakwasu na żurek
-
marchewka
-
2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
-
3 łyżki gęstej śmietany 18% -
opcjonalnie, osobiście nie dodaję
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
ok. 5 średnich ziemniaków
- 3 - 4 szklanki wody
Do garnka wlać ok. 3 - 4 szklanek wody i wrzucić
pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i kiełbasę. Gotować pod przykryciem ok.
10 minut, po czym dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem.
Zakwas wymieszać i wlać
połowę butelki, gotować ok. 10 minut, po czym wlać resztę. Wszystko gotować kolejne
10 minut. Zupę ściągnąć z palnika i dodać śmietanę – opcjonalnie.
Przyprawić
wedle uznania solą i pieprzem oraz majerankiem.
W wersji Wielkanocnej podawać z jajkami
ugotowanymi na twardo.
Smacznego:)
1.
Gdyby żurek wychodził za gęsty można dodać wody.
2.
Ziemniaki można ugotować osobno, następnie potłuc je i podać okraszone np. boczkiem
– taki wielkanocny żurek podawała moja babcia.
Obowiązkowo i u mnie na świątecznym stole, twój żurek wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń