Spotkałam się z opiniami, że aby przygotować Latte Macchiato trzeba posiadać naprawdę dobry sprzęt. Otóż nieprawda, wystarczy że masz składniki a z całą resztą można poradzić sobie domowym sposobem.
Nie podaje
proporcji, ponieważ każdy z nas lubi różną intensywność kawy. Jedyne, o czym
trzeba pamiętać to, że ilość mleka na jedną porcję musi sięgać powyżej ¾ szklanki
Składniki:
- Kawa
- Mleko
- Cukier
- Szczypta cynamonu lub kakao do przystrojenia
Kiedy mleko lekko się spieni przelać je do mniej więcej ¾ wysokości szklanki (szklanki powinny być wysokie), posłodzić wedle uznania, jeżeli posiadamy użyć małego blendera do dodatkowego spieniania mleka, jeżeli nie można użyć miksera z jednym mieszadłem.
Poczekać aż
napój w szklance ładnie rozdzieli się na mleko i piankę.
Kawa musi być zdecydowanie gorętsza
od mleka, dlatego najpierw przygotowujemy mleko. Jeżeli robimy z kawy rozpuszczalnej
po prostu rozpuszczamy ją już w momencie, kiedy mamy „gotowe” mleko, polecam
jednak robić z kawy parzonej.
Jeżeli
przelaliśmy już mleko do szklanek i rozdzieliło się na warstwę pianki i mleka,
następną czynnością, jaką robimy jest powolne wlewanie środkiem, naszej gorącej
kawy powinna bez problemu pięknie się rozdzielić na trzy warstwy mleko, kawę i
mleczną piankę…
Przystroić
wedle uznania!!!
Pomocny może
okazać się ten oto filmik – polecam!
Ja chce taką kawkę!!!!! Wygląda pysznie, usiadłabym na tej ławeczce i rozkoszowała się pięknym dniem. Pozdrawiam Wioluś :*
OdpowiedzUsuńmmmm....uwielbiam.ja dodatkowo najpierw "wrzucam" piane do szklanki a dopiero potem wlewam mleko,warstwa z pianka wychodzi wtedy wieksza;) ps.a z syropkiem smakowym tez lubisz?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :)
Usuńzprxepis wypróboesny i godny polecenia!
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda wspaniale i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńKawa jest naprawdę smaczna :) oniecznie wypróbuj
UsuńKusząco wygląda ta kawa!
OdpowiedzUsuńWiolus to grzej no mi tam miejsće na tej laweczce jutro zjawiam sie z rana na kawke :p ....no dobra moze byc wieczorem
OdpowiedzUsuń