Ponieważ wiem, jak czasochłonne bywa przygotowanie obiadu dla
rodziny. Jak nie chce się spędzić kolejnych godzin po pracy na pracy, szukam szybkiego,
ale dobrego rozwiązania a „pieczarkowa” takim właśnie jest. Pyszna, domowa zupa jest jak znalazł na przepełnione obowiązkami
dni. Polecam!
Składniki:
- 400 g
pieczarek
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, wykorzystałam pozostały po weekendzie rosół
- 1
marchewka
- 1 nieduża
cebula
- Ok. 5-6
ziemniaków
- 1 listek
laurowy
- 2-3
ziarenka ziela angielskiego
- 6
ziarenek pieprzu czarnego
- 2-3 łyżki
masła lub oleju
- Ok. 100
ml śmietanki
- pół łyżeczki
suszonego estragenu - opcjonalnie (aczkolwiek ja polecam, to świetne zioło
idealnie nadaje się do dodawania go do grzybów)
- ząbek
czosnku
- natka
pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
Bulion wraz z zielem
angielskim, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam
pokrojone w drobną kostkę warzywa.
Garnek przykrywam
pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu, aż do miękkości.
Pieczarki należy dokładnie umyć, pokroić i wrzucić na wcześniej rozgrzaną
patelnię z olejem lub masłem. Cebulę szatkuję drobno, wrzucam na patelnie z
pieczarkami, smażę tak długo, aż cebulka i pieczarki uzyskają złoty kolor. (pierwsze na patelnie należy wrzucić pieczarki, dłużej się smażą a nastepnie cebulę)
Przed ściągnięciem z gazu, należy obrać ząbek czosnku i przecisnąć go
przez praskę bezpośrednio na patelnie i chwilę podsmażyć.
Gotowe pieczarki wrzucam do bulionu i trzymam na małym ogniu. Dodaję estragon, mieszam,
zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
W niewielkim kubeczku przygotowuję śmietanę, hartuje ją kilkoma łyżkami
gotującego się wywaru, mieszam dokładnie i powoli dodaję do garnka uważając by
śmietana się nie zważyła.
Po rozlaniu do
talerzy, przyozdabiam posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Jedna z ulubionych zup mojego Połówka;)
OdpowiedzUsuńTak smakowicie wygląda:) Mniam!
OdpowiedzUsuńbuziaki!
aniutka
Dziękuję, potrzebuję takich szybkich smacznych obiadów. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńpieczarkowa to jedna z moich ulubionych zupek i przygotowojuę ją prawie tak jak w Twoim przepisie:) pychotka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy grzybowe :) pieczarkowa też jest pyszna mmmm super przepis :)
OdpowiedzUsuń