UWAGA!

Przedstawiane na blogu treści mają charakter informacyjny i często subiektywny. Zdjęcia jak i teksty na stronie są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej! Autor nie ponosi odpowiedzialności za działania czytelników, ani żadne konsekwencje wynikłe z zastosowania podanych tu pomysłów oraz technik. W razie wątpliwości skontaktuj się ze specjalistą.

Zupa pieczarkowa

Klasyczna, smaczna zupa? Do tego niedroga i szybka w przygotowaniu?
Ponieważ wiem, jak czasochłonne bywa przygotowanie obiadu dla rodziny. Jak nie chce się spędzić kolejnych godzin po pracy na pracy, szukam szybkiego, ale dobrego rozwiązania a „pieczarkowa” takim właśnie jest. Pyszna, domowa zupa jest jak znalazł na przepełnione obowiązkami dni. Polecam!

Składniki:
  • 400 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, wykorzystałam pozostały po weekendzie rosół
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • Ok. 5-6 ziemniaków
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki masła lub oleju
  • Ok. 100 ml śmietanki
  • pół łyżeczki suszonego estragenu - opcjonalnie (aczkolwiek ja polecam, to świetne zioło idealnie nadaje się do dodawania go do grzybów)  
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

Bulion wraz z zielem angielskim, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa.

Garnek przykrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu, aż do miękkości.

Pieczarki należy dokładnie umyć, pokroić i wrzucić na wcześniej rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem. Cebulę szatkuję drobno, wrzucam na patelnie z pieczarkami, smażę tak długo, aż cebulka i pieczarki uzyskają złoty kolor. (pierwsze na patelnie należy wrzucić pieczarki, dłużej się smażą a nastepnie cebulę)

Przed ściągnięciem z gazu, należy obrać ząbek czosnku i przecisnąć go przez praskę bezpośrednio na patelnie i chwilę podsmażyć.

Gotowe pieczarki wrzucam do bulionu i trzymam na małym ogniu. Dodaję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

W niewielkim kubeczku przygotowuję śmietanę, hartuje ją kilkoma łyżkami gotującego się wywaru, mieszam dokładnie i powoli dodaję do garnka uważając by śmietana się nie zważyła.

Po rozlaniu do talerzy, przyozdabiam posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jedna z ulubionych zup mojego Połówka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak smakowicie wygląda:) Mniam!

    buziaki!

    aniutka

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, potrzebuję takich szybkich smacznych obiadów. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zupek i przygotowojuę ją prawie tak jak w Twoim przepisie:) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam zupy grzybowe :) pieczarkowa też jest pyszna mmmm super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz i zapraszam ponownie!